Är det något jag avskyr så är det svenska debattörer som i populistisk översittarstil recenserar andra länders politik och värderingar utan ett uns av objektivitet. Vi vet alla att det är mer komplext än så. Det finns alltid två sidor av myntet och lever man inte själv i det har man egentligen en riktigt usel utgångspunkt för att välja någon form av sida oavsett vad det är för konflikt.
Nu går två unga vänsterdebattörer ut och fullkomligt spyr galla över vinnaren i Eurovision, Netta Barzilai. Bara av den enkla anledningen att hon representerar landet hon bor och föddes i. Israel.
Netta Barzilai framför en låt inspirerad av #meetoo-rörelsen där hon uppmanar kvinnor att stå upp för sig själva och inte acceptera sexuella övergrepp. Det berömda kacklandet som ingen förstod, men som verkar vara det enda folk kommer ihåg, var alltså ett sätt för en loopartist att säga:
– Du är en ”chicken” när du begår dina övergrepp.
Netta är en exceptionell loopartist med ett brett sångregister. En riktigt wow-artist för oss som någorlunda följt hennes karriär. Hon har också under Eurovision-veckan blivit en förebild för många i Europa. Jag fick själv förmånen att se en personligare Netta nere i Lissabon. En öppen och genuint vänlig själ som dessutom (värt att nämna så här i Pridetider) tidigare tagit emot HBTQ-pris för sitt mångfaldsarbete. Men det spelar tydligen ingen roll i debatten om vilka länder vi hejar på, på den politiska arenan. Att Europa telefonröstade Netta till sin vinst verkar viftas bort av eget tyckande från debattörerna.
Många tänker att Eurovision Song Contest är ett underhållningsprogram. En musiktävling. Och ja, visst. Om man ska hårdra det så vad som egentligen krävs för att delta är att man betalar sin medlemsavgift till EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) som driver tävlingen.
Men faktum är att Eurovision har kommit att spela en större roll än så. Många miljoner tittar, tycker och påverkas. Tusentals fans från hela världen samlas i värdlandet för att fira gemenskapen. För det är just det som sammanfattar Eurovision med ett ord. Gemenskap.
Oavsett politik eller religion så finns det inte ett enda land som frångått det budskapet. ”Building bridges”, ”We are one” och ”All aboard” är bara några exempel på slogans som länder använt under sitt värdskap. Klyschigt? Kanske. Men det finns en genuin vilja att söka samhörighet och se bortom länders stridigheter.
Eurovision är och ska fortsätta vara en frizon från politiska stridigheter. En vecka där vi hyllar artister och producenter oavsett vilket land de kommer ifrån. Netta Barzilai är en värdig vinnare och Israel kommer vara ett lika fantastiskt värdland som efter tidigare vinster och om ni fortfarande inte förstår Nettas låt? Lyssna igen.
För att komma till webbtidningsversionen tryck här.