Jag blir er servitör i afton. Får jag föreslå en dry´a?
Mina minnen från tiden i restaurangbranschen är många. Här kommer ett minne från min första kväll som kypare på Statshotellet i Karlskrona. Jag var 15 år och hade min lärlingstid på Sjöofficersmässen. En dag blev jag förbannad på den late hovmästaren där. Bestämde mig för att gå vidare och sa upp mig.
Vandrande på stadens gator mötte jag en bekant kypare som sa att de satt i skiten i servisen på Statshotellet. Självklart tänkte jag och gick rakt in på hotellet. Möttes av restaurangschefen klockan halv tre. Han fattade snabbt att jag kunde jobbet eftersom jag svarade på rätt språk – restaurangspråket. Kan du komma in redan vid halv sex, sa han. Visst sa jag och åkte rakt hem till mamma för jag visste inte ens hur man knyter en slipsjävel. Sagt och gjort var jag i god tid och blev visad den fantastiskt pampiga miljön med linnedukar och finporslin av restaurangchefen.
Läs hela Björns krönika här.